الکترولیز

 رفع دائمی موهای زائد /الکترولیز (سوزن الکتریکی) 

اثر بخشی الکترولیز در حذف دائمی موهای زائد به اثبات رسیده است. روش دیگر برای مواجهه با موهای زائد استفاده از لیزر است درمان با لیزر دوره رشد فعال مو را برای مدت طولانی متوقف می‌کند.

جدا از این دو روش روش های دیگری هم در بازار هست که مدعی حذف دائمی موهای زائد هستند. اساس برخی از آنها یک دوره درمانی با ترکیبات ژله ای حاوی مواد مختلف، مثلاً حاوی روغن های گیاهی به همراه تجهیزاتی برای حرارت دادن است و سپس به وسیله موم برداشته می شود.

*** توجه ***

به جز درمان با لیزر و الکترولیز نتایجش هیچ روش دیگری برای رفع دائمی موهای زائد در متون علمی مورد قبول منتشر نشده و به اثبات نرسیده است.

شاید این مقاله برای شما مفید باشد: تفاوت الکترولیز و لیزر موهای زاید

اصطلاح حذف دائمی موهای زائد فقط در مورد فولیکول‌های موی تحت درمان به کار می رود، حتی وقتی که نتایج کامل نباشد .

در آن نواحی از پوست که تحت درمان با الکترولیز قرار گرفته اند ممکن است فولیکول‌هایی از موی وجود داشته باشند که تحت درمان با سوزن الکتریکی قرار نگرفته اند. یعنی فولیکول هایی که در مرحله رشد فعال نبودند و یا به طرز ضعیف و غیر موثری درمان شده‌اند.


 الکترولیز 

الکترولیز روشی است موثر برای حذف دائمی موهای زائد که اساس آن قرار دادن یک سوزن فلزی ظریف در یک فولیکول مو با هدف تخریب سلول‌های فعال ریشه مو. اجازه دهید یادآوری کنیم که فولیکول مو فرورفتگی لوله مانند طبیعی است که مو از آن می روید. در قاعده فولیکول، سلول های فعال ریشه مو وجود دارند که مسئول رشد مو هستند. برای تخریب این سلول های فعال، سوزن فلزی ظریفی داخل منفذ فولیکول در سطح پوست قرار داده و به جلو هدایت می‌شود تا نوک آن به قاعده فولیکول برسد. در این مرحله جریان الکتریکی از سوزن عبور داده می‌شود تا سلولهای فعال ریشه مو را از بین ببرد مو در محل ریشه قطع و به آسانی با موچین های ظریف برداشته می شود .

    

مزیت بزرگ این روش ناشی از این حقیقت است که از فولیکولی که به نحو موثر با سوزن الکتریکی درمان شده است دیگر مویی نخواهد رویید به شرط اینکه سلول های فعال ریشه از بین رفته باشند.

 تجهیزات لازم برای الکترولیز 

انواع مختلفی از تجهیزات الکترولیز در کلینیک های زیبایی مورد استفاده قرار می گیرند که خصوصیات کلی هر یک را شرح میدهیم :

۱-الکترولیز مستقیم 

۲-انعقاد به وسیله الکتریسیته (الکتروکوآگولاسیون)

۳- الکترولیز ترکیبی 

۴-وسیله خانگی


۱-الکترولیز مستقیم 

این روش که امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرد بر اساس استفاده از جریان الکتریسیته مستقیمی است، که سلول‌ها را در فولیکول مو از بین می‌برد.

معایب اصلی الکترولیز مستقیم عبارتند از :

۱) نیاز به جریان الکتریسیته به مدت یک دقیقه یا بیشتر برای هر مو 

۲) درد زیاد

مزیت اصلی این روش آن است که بسیار موثر تر از هر روش دیگر الکترولیز است.

۲-الکتروکوآگولاسیون 

این روش جدید تر است و در حال حاضر به طور رایج در کلینیکهای زیبایی استفاده می شود این روش با ایجاد حرارت در فولیکول به وسیله جریان الکتریکی پر فرکانس ریشه مو را از بین می‌برد سایر اسامی این روش عبارتند از :

۱) دیاترمی 

۲)ترمولیز 

۳)روش متناوب با فرکانس بالا 

۴)موج کوتاه 

الکتروکواگولاسیون از جریان متناوب استفاده میکند. جریان از سوزن عبور می کند و حرارت بافت فولیکول مو را بالا می برد و آن را تخریب می‌نماید. با این وسیله جریان فقط به مدت چند ثانیه اعمال می شود .

روش دیگر به نام ترمولیز لحظه‌ای با سرعت بالا از جریان، به مدت کمتر از یک ثانیه استفاده می‌کند. مزیت اصلی این روش در مقایسه با الکتروکواگولاسیون معمولی، سرعت آن است. با استفاده از این روش امکان حذف بیش از ۲۰۰ مو در ساعت وجود دارد ولی این روش باعث تخریب کمتری در بافت‌های قاعده شده و در برداشتن موهای ریز، کمتر موثر است.

۳-روش ترکیبی

این روش ترکیبی، از الکترولیز مستقیم و الکتروکواگولاسیون بهره برده و برای برداشتن موهای خشن و کلفت مناسب است.


 


 

راهنمای انجام الکترولیز 

چنانچه علاقمند به آشنایی با روش استفاده از دستگاه الکترولیز هستید ، امیدواریم مقاله زیر مورد استفاده شما قرار بگیرد. 

 

۱) برای ایجاد تمرکز بالا تر شخص باید دراز بکشد و متخصص زیبایی در راحت ترین وضعیت ممکن نزدیک او بنشیند.

۲) نور زیاد و ذره بین برای دستیابی به نتیجه موثر ضروری هستند.

۳) ناحیه ای که باید درمان شود باید ۳ تا ۵ روز قبل از درمان تراشیده شود.

۴) قبل و بعد از درمان از محلول‌های ضدعفونی‌ کننده نظیر کلرهگزیدین و محلول های الکلی استفاده کنید. بعد از الکترولیز برخی متخصصان زیبایی از موادی با خواص خنک کننده و تسکین دهنده مانند نارون کوهی استفاده می‌کنند و بهره گیری از کرم هیدروکورتیزون ۰٫۵% را توصیه می کنند که خاصیت زده التهاب دارد.

۵) حین عمل الکترولیز ،سوزن را در دهانه فولیکول قرار دهید و به آرامی و دقت تا جایی که می شود داخل فولیکول فرو ببرید. وقتی که سوزن به کف فولیکول رسید سوزن متوقف میشود.

شدت جریان الکتریکی را بر اساس دستورالعمل سازنده دستگاه انتخاب کنید. در دستگاه های جدید ترکه امروزه مورد استفاده قرار می گیرد، مدت زمان برقراری جریان به طور اتوماتیک تنظیم می شود.

 

نکات مهم در الکترولیز

چرا باید قبل از الکترولیز موها را تراشید ؟

دلیل تراشیدن موها قبل از انجام عمل الکترولیز، تعیین موها در مرحله آناژن(رشد مو) است. این موها بعد از تراشیدن دوباره رشد می کنند. بر خلاف سر که ۶۰ درصد موها در مرحله آناژن هستند در بدن فقط ۳۰ تا ۵۰ درصد از موها در فاز آناژن یا رشد قرار دارند. با تشخیص موهای در حال رشد می‌توانیم، درمان را روی این موضوع متمرکز کنیم.

الکترولیز

الکترولیز بر موهای آناژن بسیار موثر است در حالی که روی موهای تلوژن تاثیر بسیار کمتری دارد به این دلیل که وقتی مو در فاز تلوژن قرار دارد سوزن الکترولیز در واقع به فولیکول موی قدیمی می‌رسد و در این فاز در واقع غیر ممکن است به نقطه ای دسترسی پیدا کنیم که موی جدیدی از آن خواهد رویید.

 

 

عوارض الکترولیز

بیشتر عوارض الکترولیز مربوط به صدمه پوستی در حین عمل الکترولیز می شود. واضح است که صدمه پوستی با همان ساز و کاری اتفاق می‌افتد که باعث تخریب سلول های ریشه مو میگردد.

هدف از درمان با الکترولیز این است که تخریب سلولی منحصر به سلول های ریشه مو باشد. به هر حال معلوم است که قرار دادن سوزن در محل نامناسب یا استفاده از جریان الکتریکی بیش از حد و یا زمان بالاتر ، باعث صدمه بافت اطراف فولیکول مو میشود.

این صدمه با علایم زیر خود را نشان می‌دهد :

۱-واکنش التهابی به صورت قرمزی و ورم خفیف در محل فولیکول اتفاق می افتد .

۲-ممکن است جای زخم (اسکار) ایجاد شود.

اگر الکترولیز به طریق صحیح انجام گیرد احتمال اسکار پایین می‌آید. اگر صدمه سطحی و خفیف به دهانه فولیکول مو وارد شود ممکن است دهانه فولیکول زخمی گشته که این زخم ها معمولاً طی چند روز از بین می روند ولی اگر واکنش شدیدتری ایجاد شود ممکن است اسکار دائمی در محل صدمه باقی بماند.

آیا در الکترولیز ریشه مو واقعا به طور دائمی تخریب  شد ه است؟

با توجه به اینکه در عمل الکترولیز در هر حال مو به بیرون کشیده می شود بررسی تاثیر آن مدتی طول می کشد .

  • اگر مو در مرحله تلوژن بوده باشد بعد از چند هفته مجددا در می آید .
  • اگر در مرحله آناژن بوده باشد چند ماه بعد در می آید و به همین دلیل بررسی اثربخشی الکترولیز ممکن است چند ماه طول بکشد .
 
رشد مجدد مو 

رشد مجدد مو در محل الکترولیت شده ممکن است به دلایل زیر باشد :

  • فولیکول مو به درستی الکترولیز نشده است .
  • اگر چند روز بعد از الکترولیز موی در محل درمان داده شود می توان پذیرفت که موها در مرحله رشد سریع قرار داشتند و در زمان الکترولیز قابل دیدن نبوده اند به همین دلیل اصلاً درمان نشده اند .
  • اگر موهای منطقه الکترولیز شده کمی دیرتر ظاهر شوند ممکن است که در زمان الکترولیز در فاز تلوژن بوده‌اند و درمان نشده اند. درمان روی آنها موثر نبوده است و اکنون در فاز آناژن هستند.
  • احتمال دیگر آن است که موهای نرم و کرکی به تدریج در حال تبدیل به موهای خشن هستند. این پدیده در زنانی که اختلال هورمونی دارند شایع‌تر است.

در چنین مواردی مشکل پزشکی اصلی باید تشخیص داده و درمان شود. زیرا منطقی نیست در حالی که یک عامل هورمونی دائماً موها را به سمت ضخیم خشن و تیره شدن تهدید می کند عمل زیبایی روی موها صورت گیرد.

تخمین زده می‌شود که ۳۰ تا ۴۰ درصد از موها بعد از الکترولیز دوباره رشد میکنند. الکترولیز مستقیم با استفاده از جریان گالوانیک بسیار موثرتر است با این حال بعضی از متخصصان پوست با این نتیجه موافق نیستند و عقیده دارند که نتیجه الکترولیز حتی در این حد هم نیست.

 


اپیلاسیون بدن

اپیلاسیون بیکینی


اپیلاسیون و دپیلاسیون 

اپیلاسیون 

در روش اپیلاسیون موها از ریشه کنده می شوند ولی همه روش های اپیلاسیون باعث از بین رفتن سلول های فعال در ریشه مو نمی شوند. بر اساس  روش به کار گرفته شده می‌توان مو را به روش موقت یا دائمی برداشت. مثلا الکترولیز روشی است که مو را به طور دائم از روی پوست پاک می کند و از سوی دیگر کندن مو به روش استفاده از موم یا نخ، موها را فقط به طور موقت از روی پوست پاک میکنند.

دپیلاسیون 

دپیلاسیون روشی است که ریشه مو را درگیر نمی کند بلکه مو را از محلی بالاتر درسطح یا نزدیک سطح پوست قطع می‌کند. تراشیدن مو با استفاده از کرم‌های اپیلاتور مثال هایی برای روش دپیلاسیون هستند. تمام روشهای دپیلاسیون مو را به طور موقت بر می دارند.