دندان عقل
سومین دندان آسیا میباشد که در سنین ۱۸_۲۵ سالگی و در بعضی افراد زودتر از ۱۸سالگی شروع به رویش میکند. هر فرد دارای ۴ دندان عقل میباشد. دو دندان در فک بالا و دو دندان در فک پایین. دندان عقل در انتهای قوس فکی قرار میگیرد.
دندان عقل نهفته
گاهی در بعضی افراد ممکن است دندان عقل بنابر دلایلی مثل کم خونی،عدم هماهنگی رشد استخوان فک و دندانها و… به صورت نهفته درون فک باقی بماند و نتواند به درستی رشد کند و هم ردیف دیگر دندانها قرار بگیرد که در این صورت به آن دندان عقل نهفته گفته میشود.
گاهی این نوع دندان مشکلاتی برای فرد به وجود می آورد.ازجمله:
_التهاب لثه
_ پوسیدگی دندان عقل یا دندان مجاور آن
_عفونت لثه
_درد مفاصل گیجگاه و فک
_احساس درد هنگام جویدن
_احساس درد در گردن و غدد لنفاوی
دندان عقل نیمه نهفته
در این نوع دندان قسمتی از تاج دندان از لثه خارج میشود اما نه به طور کامل. این گونه دندان را نیمه نهفته می نامند.
کشیدن دندان عقل در صورتی که به درستی رشد کرده باشد ضروری نمیباشد اما اگر باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای فرد شود با توجه به تشخیص پزشک ممکن است لازم به کشیدن آن باشد. از جمله این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
_نامرتبی بقیه دندانها
_بوجود آمدن کیست و یا تومور در اطراف دندان عقل نهفته
_ضیعف شدن استخوان فک توسط دندان عقل نهفته
_تحلیل ریشه دندان آسیای دوم
بعضی اوقات وجود دندان عقل به دلیل اینکه فضای دیگر دندانها را کاهش میدهد باعث به هم ریختگی بقیه دندانها میشود که در این صورت فرد به ارتودنسی نیاز پیدا میکند.
مقاله کاملی در مورد ارتودنسی تهیه کردیم که میتوانید مطالعه بفرمایید.
کشیدن دندان عقل
عوارض کشیدن دندان عقل:
_آسیب به استخوان فک،سینوس و یا دندانهای مجاور
_عفونت
_احساس درد شدید درحفره ایجاد شده پس از کشیدن دندان
_بی حسی در ناحیه زبان، لب و فک پایین(این مورد بسیار نادر است و درصورت بوجود آمدن آن ممکن است چند روز یا چند ماه طول بکشد)
جراحی دندان عقل نهفته:
پس از تشخیص پزشک،بنابر شرایط هر فرد، مشخص میشود که از بیهوشی موضعی یا بیهوشی عمومی برای کشیدن دندان عقل نهفته استفاده شود.
پس از انجام بی حسی در بافت لثه شکاف ایجاد میشود تا بتوان دندان نهفته را از آن خارج کرد.اگر پس از شکافتن لثه دندان به راحتی دیده شود پزشک متخصص با ابزار مناسب آن را خارج میکند ؛اما اگر مشخص نباشد و استخوان به طور کامل روی دندان را پوشانده باشد با دریل مخصوص اقدام به کنار زدن استخوان کرده تا دندان نهفته نمایان شود و پس از آن از لثه خارج شود.
درمان دندان درد
مطالب مرتبط بیشتر ⇓