ناخن


قصد داریم در مقالات زیر کلیه مطالبی که مربوط به ناخن و مراقبت از آن می باشد را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.



 

با کلیک بر روی هر کدام از عناوین میتوانید مطلب مورد نظر خود را در همین صفحه مشاهده کنید

 

 

عوامل رشد ناخن

بافت ناخن ها متشکل از تعداد زیادی لایه های سخت پروتئین به نام کراتین می باشد. ناخن های شما از نشانگرهای طبیعی بدن و پر اهمیت در سلامتی هستند. ظاهر ناخن های سالم باید صاف و سخت، عاری از هرگونه خلل یا شیار و نیز  دارای رنگی مناسب باشند. اگر ناخن های شما آهسته تر از حد متوسط رشد می کنند و دوست دارید آنها سریعتر رشد کنند، چندین روش درمانی سالم و طبیعی و تکنیک های تقویتی وجود دارد که ممکن است به شما در این زمینه کمک کند و در ادامه این بخش بحضورتان معرفی میشود.

 رشد ناخن در افراد مختلف از یک انگشت با انگشت دیگر متفاوت است ناخن های انگشتان میانی کمی سریعتر از ناخن های شست و انگشت کوچک رشد می کنند. عوامل متعددی در رشد ناخن تاثیر دارند که در این میان تغذیه یکی از عوامل رشد ناخن به شمار می‌آید و سوء تغذیه به طور مسلم روند رشد آن را کند خواهد کرد.

از عواملی که باعث کندی رشد ناخن می شوند عبارتند از هوای سرد, عمل جراحی مهم و گسترده و بیماریهای شدید که باعث از دست رفتن کلسیم میگردد. بعد از یک بیماری وخیم شیار کوچکی در عرض صفحه ناخن ایجاد می شود.

رشد ناخن

ناخن ها علاوه بر کمک به نوک انگشتان در نگه داشتن اجسام وظیفه مهم دیگری هم دارند و آن انبار کردن کلسیم اضافی و برگشتی از کل اندامها در زمان استراحت بدن، یعنی شب هنگام می باشد. در واقع به همین علت است که در دستورات اسلامی نیز به کراهت گرفتن ناخن در شب تاکید شده است. 


 

 

تقویت ناخن

هیچ روش علمی اثبات شده ای برای رشد سریع ناخن ها وجود ندارد. اما بطور عمده مراقبت مناسب جسمانی از طریق تغذیه خوب و استفاده از نکات زیر برای تقویت ناخن های شما می تواند به رشد و سلامت طولانی مدت آنها کمک کند.

روشهای تقویت ناخن

۱٫ بیوتین مصرف کنید
بیوتین نوع مهمی از ویتامین B است که به بدن اجازه می دهد مواد غذایی را به انرژی تبدیل کند. این ماده همچنین به عنوان یک مکمل برای تقویت مو و ناخن بسیار توصیه می شود.

مطالعات نشان می دهد که مصرف یک مکمل بیوتین روزانه می تواند به تقویت ناخن ها کمک کند. برخی از دانشمندان معتبر معتقدند ، دوز ۲٫۵ میلی گرم بیوتین روزانه می تواند در چند هفته قوت و کیفیت ناخن ها را بهبود ببخشد.

بیوتین را می توان به طور طبیعی در موارد زیر یافت:

مخمر آبجو – تخم مرغ پخته شده – ساردین – آجیل – غلات کامل – سویا و سایر حبوبات – گل کلم – موز – قارچ

۲٫ استفاده از سفت کننده های ناخن 
نرمی ناخن باعث می شود ناخن ها بیشتر مستعد شکستن باشند که این امر باعث افزایش نیاز به رشد مجدد ناخن می شود. برای جلوگیری از شکستن ناخن ها ، متخصصان معمولاً سفت کننده های ناخن را توصیه می کنند. اینها موادی هستند که مانند لاک روی ناخن ها آستر شده و بعداً با پاک کننده های لاک ناخن برداشته می شوند.

استفاده از این مواد در تقویت ناخن ها و جلوگیری از شکستگی، در کوتاه مدت مفید است. با این حال ، متخصصان می گویند استفاده طولانی مدت از سفت کننده های ناخن ممکن است باعث ضعیف شدن ناخن ها و حتی شکستگی بیشتر آنها نیز بشود.

۳٫ از ناخن های مصنوعی کمتر استفاده کنید
بر حسب تجربه مشخص شده که استفاده منظم از چسب ناخن های مصنوعی می تواند ناخن های واقعی را تضعیف کرده و آنها را مستعد شکستن کند.

۴٫ حتما نظافت دائم ناخن را رعایت نمایید
نظافت منظم ناخن مطمئناً می تواند به تقویت استحکام ناخن ها ، ترغیب رشد و کاهش شکستگی کمک کند. برخی از راه های خوب نگه داشتن ناخن ها عبارتند از:

ناخن های خود را تمیز و پاکیزه نگه دارید ، تا از رشد باکتری ها در زیر آنها جلوگیری شود.
با استفاده از قیچی مانیکور تیز یا ناخنگیر برای اندازه کردن ناخن های خود ، و سپس استفاده از سوهان برای گرد کردن نوک ناخن استفاده کنید. دست ها و ناخن ها را با لوسیون مرطوب کنید و حتماً آن را به ناخن هایتان بمالید ، به خصوص لوسیونهایی بر پایه کوتیکول.

تقویت ناخن

 

مضرات لاک ناخن

سلولهای روی ناخن درست مانند موهای ما از پروتئین و بطور ویژه از کراتین ساخته شده اند. این سلول ها بسیار ظریف هستند و با قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مواد شیمیایی خاص مانند لاک ناخن، می توانند آسیب ببینند. از طرفی هم فرمالدئید یعنی بخش اعظم مواد تشکیل دهنده عمومی لاک ناخن، خود یک ماده نگهدارنده است که توسط موسسه ملی سرطان به عنوان یک ماده بالقوه ایجاد کننده سرطان شناخته شده است. همچنین یکی از رایج ترین موادی است که باعث ایجاد درماتیت تماسی آلرژیک می شود. رزین فرمالدئید ، دیبوتیل فتالات و تولوئن که از دیگر مواد موجود در لاک ها هستند، می توانند درماتیت تماسی آلرژیک ایجاد کنند.

مضرات لاک ناخن

لاک ناخن معمولا بر روی سطح ناخن، در چند لایه کشیده شده، و سپس خشک می شود. لاک ناخن معمولی نوعی پلیمر است که در یک حلال حل شده و طی فرآیند خشک کردن حلال تبخیر می شود و پلیمر سخت و خشک می گردد. بررسی های پزشکی نشان داده اند که مواد شیمیایی موجود در لاک ناخن می توانند به بدن جذب شوند. اما میزان دقیق جذب و اینکه آیا تأثیرات منفی انها بر سلامتی انسان چقدر است ، هنوز دقیقاً مشخص نشده است. 

با وجود اینکه ناخن ها در واقع “نفس نمی کشند” زیرا مواد مغذی و اکسیژن خود را از جریان هوا دریافت نمی کنند، اما هنگامی که لاک روی ناخن به مدت طولانی باقی بماند (معمولاً در ناخن های پا بیشتر از یک ماه) چیزی به نام گرانول کراتین ایجاد می شود که بصورت لکه های سفید و خشنی روی ناخن قابل مشاهده هستند. توصیه پزشکان این است که بعد از هر بار استفاده از لاک ناخن میبایست حداقل سه هفته به ناخنها استراحت داد.

مضرات لاک ناخن

 

آیا اَسِتون که برای از بین بردن لاک استفاده میشود، برای ناخن ضرر دارد؟ 

اگر از لاک استفاده می‌کنید بهتر است آن را هفته ای یک بار پاک کنید چون موادی که در لاک‌ پاک‌کن وجود دارد باعث خشک شدن ناخن میشود. استون یک حلال قوی که معمولاً برای از بین بردن لاک مورد استفاده قرار می گیرد، اونیوسیت های ظریف را خشک کرده و باعث جداسازی ، تقسیم ، لایه برداری و شکستن آنها می شود.

قرار گرفتن ناخن ها در معرض استعمال بیش از حد آب و الکل – مانند مشکل موجود در ضد عفونی کننده های دستی – یکی دیگر از مشکلاتی است که می تواند منجر به ضعف و خشکی ناخن ها شود. لایه برداری از سطح ناخن بمنظور پاکسازی و جلادهی هم (با تکرار زیاد) می تواند به طور ناخواسته لایه های سطحی سلول های ناخن را از بین برده و منجر به ایجاد لکه های سفید و نا منظمی در سطح آنها بشود. در واقع شما هرگز نباید کوتیکول های موجود در سطح ناخن خود را در معرض نابودی قرار دهید، زیرا هرگونه صدمه به این ناحیه ناشی اعم از مواد شیمیایی، بریدن ، خراش و یا ضربه می تواند توانایی کوتیکول را در محافظت از ناخن در برابر آب ، مواد شیمیایی و عفونت غیرفعال کند، پس تا آنجا که امکان دارد سلامتی خود را فدای زیبایی نکنید.

 

ایده های سلامتی

 

بیماریهای ناخن


علت شکنندگی ناخن 
عمدتا شکنندگی ناخن به علت خشکی و واکنش مواد شیمیایی با مولکول های گوگرد دار در پروتئین های ناخن ایجاد میشود. فرو بردن ناخن در مواد حاوی کلر و پاک کننده نیز باعث خشکی ناخن می گردد. برای جلوگیری از این مسئله به هنگام شستن ظرف ها از دستکش های لاستیکی استفاده کنید و این نکته را هم باید بدانید که در زمستان ناخن ها شکننده تر از فصول گرم سال هستند پس لازم است که در سرمای هوا، بیشتر از ناخنهای خود محافظت کنید. 

علت شکنندگی ناخن 

برآمدگی های روی ناخن
برآمدگی هایی نازک با انحنای کم که در طول ناخن ایجاد می‌شود طبیعی هستند و نشانه بیماری نمی باشد ولی آسیب‌دیدگی بستر ناخن ممکن است باعث بروز برآمدگی مهمتر و مشخصی گردد. در بعضی مواقع ممکن است شیارهایی روی سطح بیرونی ناخن در تداوم التهاب مفصلی روماتوئید و یا یک بیماری پوستی ظاهر شود. شیارهای روی ناخن ممکن است حتی با عفونت‌های وخیم همراه باشند ولی این ضایعات نشانه عفونت بستر ناخن نیستند.

جدا شدن ناخن از بستر  
جدا شدن ناخن از گوشت در اثر عفونت های قارچی ایجاد می شود. حساسیت به مواد سازنده لاک ناخن نیز می‌تواند باعث جداشدگی شود که البته درمان این بیماری به عهده متخصص بیماریهای پوست می باشد.

لکه سفید روی ناخن
لکه های سفید روی ناخن نشانه آسیب دیدگی جزئی می باشد. این لکه ها نشانه کمبود ویتامین نیستند. نوارهای سفید رنگ ممکن است بعد از مواجهه با آرستیک که به پروتئین های ناخن متصل می شود بروز کنند و در بعضی مواقع ناخن ها ممکن است به علت بیماری های کبدی سفید و یا کدر شوند. 

 پوسته پوسته شدن دور ناخن
این عارضه در اثر ضربه و به صورت ترک خوردن یا کنده شدن پوست دور ناخن بروز می‌کند. لبه های کنده شده را میتوان با قیچی های مخصوص برید. با استفاده از کرم ها و لوسیون های مرطوب کننده برای جلوگیری از خشکی و یا حفاظت پوست دور ناخن میتوان از پوسته پوسته شدن ناخن جلوگیری کرد.همچنین در صورت استفاده از دستکش به ویژه وقتی دستها به طور مکرر در آب فرو برده می شود می توان به میزان زیادی از بروز این حالت پیشگیری نمود.

قارچ ناخن

این مورد بطور مفصل در ادامه همین مقاله توضیح داده می شود.

 

رنگ ناخن نشانه چیست؟

 

منطقه صورتی رنگی که بر روی ناخن های خود می ببینید در واقع محل تغذیه ناخن در بستر آن می باشد. بستر ناخن جریان ثابت رطوبت و تغذیه را از طریق صفحه ناخن فراهم می کند. ناخن انگشت در منطقه ماتریس یعنی درست پشت اپونیشیوم (خط کوتیکول) ساخته می شود. lunula تنها بخش قابل مشاهده از ماتریس در روی ناخن است و دلیل تفاوت رنگ لونولا این است که جنس این سلولها از کراتین بوده و به حالت متراکم در این ناحیه قرار گرفته و هنوز زنده هستند. بیشتر افراد می توانند لونولا را در ریز صفحه ناخن خود مشاهده کنند.

به محض اینکه سلولهای کراتین از ناحیه لونولا عبور کنند، می میرند. بنابراین خشک می شوند و شفافیت خود را از دست می دهند، سپس سخت و محکم شده  و تبدیل به لایه هایی از جنس سلولهای کراتین می گردند که در نهایت این فرایند “ناخن های ما” را تشکیل می دهد. بنابراین، اگر نوک ناخن شما (لبه آزاد) سفید می شود، به این دلیل است که ناخن های شما رطوبت خود را از دست داده و خشک می شوند. پس ناخن ها هرچه سفید تر باشند، نشان دهنده خشک تر بودن آنهاست.

تغییر رنگ ناخن
شایعترین علت تغییر رنگ ناخن به قهوه ای سیگار کشیدن است که این تغییر رنگ محدود به انگشتانی است که سیگار را نگه می‌دارد. رنگ مو و مواد شیمیایی ناخن انگشتان دست را مثل مو، رنگ می‌کند. همچنین در اثر ارتباط و برخورد زیاد با فلزات مس و یا نقره، آنها قادر خواهند بود که رنگ ناخن ها را آبی نمایند. برخی از لاکها به ویژه در نوع رنگهای تیره آن می توانند باعث تغییر رنگ ناخن شوند.

 

قارچ ناخن 

با افزایش تعداد افرادی که از ناخنهای مصنوعی دایمی و موقت استفاده میکنند، قارچ ناخن نیز شیوع بیشتری پیدا کرده است و یکی از مواردیست که خیلی سخت به درمان جواب میدهد. از آنجا که اکثر داروهای ضد قارچ دارای اثر سمی روی کبد هستند و داروهای موضعی نیز عمق نفوذ خوبی روی ناخن ندارند، لذا عفونت قارچی ناخن از رشد زیاد قارچ ها در زیر یا روی ناخن ایجاد می شود. قارچ ها در محیط های گرم و مرطوب زندگی میکنند، بنابراین در صورت امکان ایجاد محیط مخالف می تواند باعث از بین رفتن طبیعی آنها شود.

قارچ ناخن 

قارچهایی که قبلاً در بدن و یا بر روی پوست شما وجود داشته، می توانند باعث عفونت ناخن نیز بشوند. اگر با شخص دیگری که مبتلا به عفونت قارچی است، در تماس بوده اید ، ممکن است شما نیز به آن مبتلا شده باشید. 

همچنین اگر در سالن ناخن مانیکور یا پدیکور وقت گرفته اید قبل از شروع کار حتماً در مورد رعایت استریل و بهداشت لوازم مورد استفاده پرسنل پرس و جو کنید تا از ضد عفونی بودن وسایل کار مطمئن شوید. در غیر اینصورت ابزارهای سالن ناخن می توانند در صورت آلوده بودن براحتی عفونت های قارچی را از فردی به فرد دیگر منتقل کنند.

قارچ ناخن پا

از آنجا که انگشتان پا در کفش بیشتر در معرض کثیفی و عرق قرار دارند و قارچها نیز در یک محیط گرم و مرطوب رشد میکنند، بنابراین عفونتهای قارچی روی ناخن های پا بیشتر تأثیر می گذارد.

قارچ ناخن پا در واقع عفونتی است که از طریق ترک های ناخن یا بریدگی پوست شما ایجاد می شود که می تواند باعث تغییر رنگ ناخن پا یا ضخیم تر شدن آن بشود. انواع مختلف قارچ و گاهاً مخمرها بر قسمتهای مختلف ناخن تأثیر می گذارند و در صورت عدم درمان ، عفونت خیلی سریع وسعت پیدا کرده و می تواند به سایر ناخن های پا و پوست پا گسترش یافته و تا آنجا پیشروی نماید که حتی ناخن های دست شما را هم درگیر کند.

قارچ ناخن پا

علائم قارچ ناخن

ناخن های آلوده معمولاً ضخیم تر از حد نرمال هستند و ممکن است تغییر فرم داده یا شکل عجیبی پیدا کرده و حتی  به سادگی بشکنند. از علائم قارچ ناخن اینکه ممکن است زرد به نظر برسند و یا گاهی اوقات یک نقطه سفید روی ناخن تشکیل می شود و سپس بزرگتر می گردد. وقتی قارچها زیر ناخن شما جمع شدند، می توانند ناخن را در بستر شل و حتی جدا کند و به پوست اطراف ناخن شما هم گسترش یابد.

چه افرادی بیشتر دچار قارچ ناخن پا می شوند؟

در کل مردان بیشتر از زنان احتمال ابتلا به آن را دارند و هر چه سن شما بالاتر باشد نیز احتمال ابتلا بالاتر خواهد بود. همچنین افرادی که دیابت دارند، ورزشکاران، اشخاصی با سیستم ایمنی ضعیف، آنهایی که سیگار می کشند یا اعضای خانواده آن نیز مبتلا هستند در معرض خطر بیشتری قرار می گیرند. اگر زمان زیادی را در آب می گذرانید یا ناخن پا را زخمی کرده اید ، احتمال ابتلا به قارچ ناخن پا برای شما نیز بیشتر می شود.

راهها و توصیه هایی برای درمان قارچ ناخن

نحوه درمان قارچ ناخن بستگی به این دارد که به چه نوع قارچی مبتلا گشته اید و چه میزان عفونت گسترده شده است؟ به هرحال به طور عمومی یکی از درمانهای زیر از طرف پزشک تجویز میگردد:

  • کرم موضعی که مستقیماً روی ناخن قرار داده میشود
  • قرص ضد قارچ
  • درمان با لیزر که باعث تخریب ناحیه آسیب دیده ناخن یا پوست می شود

در بعضی موارد ، ممکن است لازم باشد که با عمل جراحی ناخن کاملاً برداشته شود.

 

پاها را خشک و تمیز نگه دارید

ناخن پا

برای شستن پاهای خود از صابون و آب استفاده نمایید و حتما بین انگشتان پا را خوب خشک کنید. جوراب هایی را انتخاب کنید که رطوبت آن از بین برود و سعی کنید مرتباً آنها را بشویید. در مورد بهداشت کفش خود دقت کنید و اطمینان حاصل نمایید که کفش ها متناسب با پاهای شما باشد. آنها باید از چیزی ساخته شوند که اجازه می دهد هوا از طریق منافذی به داخل کفش حرکت کند ، مانند بوم ، مش یا چرم. اگر مجبورید در مناطق مرطوب و خیس تردد نمایید از کفشهای ضد آب استفاده کنید.

برای پیشگیری از بروز قارچ ناخن پا، حداقل یکبار در ماه به ناخن و پوست اطراف آنها نگاهی بیندازید. (اگر دیدن انگشتان پا برای شما سخت است میتوانید از آینه استفاده کنید). در مورد هرگونه تغییر در رنگ و بافت و همچنین بریدگی یا آسیب دیدن آنها بیتفاوت نباشید. اگر علائمی از قارچ و یا عود کردن بیماری قبلی مشاهده کردید حتما با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.

منبع مطلب

 

کبودی ناخن

درمان کبودی ناخن

تجمع خون زیر ناخن 
خونریزی زیر ناخن معمولا در اثر ضربه به ناخن ایجاد می شود این پدیده منجر به ایجاد یک لکه آبی متمایل به قرمز در زیر ناخن شده که به مرور زمان سیاه می شود. تجمع خون در زیر ناخن که در اثر پارگی مویرگها، هنگامی که تحت فشار قرار گرفته اند ایجاد شده علت این کبودی می باشد. هنگامی که حادثه به تازگی رخ داده میتوان با سوراخ کردن روی ناخن خون را خارج کرد و کبودی را محو نمود. ولی با گذشت زمان خون لخته خواهد شد و بصورت جامد در می آید که اگر محدوده ضربه دیده وسعت داشته باشد، باعث از بین رفتن ناخن و افتادن آن هم میگردد. البته نگران نباشید زیرا از آنجایی که ناخن جزو اندامهایی با سرعت رشد بالا می باشد بزودی رویش جدیدی از ناخن را شاهد خواهید بود.

کبودی ناخن

مانیکور و پدیکور ناخن

در تعریف واژه های مانیکور و پدیکور به این تعریف بسنده می کنیم که در واقع به مجموعه عملیات سوهان کاری و از بین بردن اضافات حواشی ناخن هم در مورد دست و هم در رابطه با پا، به منظور حفظ سلامت ناخنها و نیز پوست اطراف آنها گفته می شود. همانطور که قبلا هم اشاره شد این عملیات زمانی سودمند خواهد بود که حفظ بهداشت و استریل لوازم لحاظ گردد.

برای انجام یک مانیکور ساده و کاربردی در منزل میتوانید برنامه کوتاه زیر را دنبال کنید:

برای شروع و در ابتدا لازم است دستان و لوازم خود را خیلی خوب و بادقت تمیز و استریل نموده و هر نوع مانع خارجی مثل لاک را توسط حلال ها از روی انگشتان خود پاک کنید. سپس توسط یک سوهان با آج ریز شروع به سابیدن ناخنها و شکل دهی آنها کنید. گوشه های اضافی پوست را نیز میتوان به وسیله ابزار گوشه گیر گرفت ولی باید دقت کنید که باعث صدمه به پوست خود نشوید. البته برای از بین بردن گوشتهای مرده اضافی انتهای دو سر ناخن میتوانید از حلال های کیوتیکل استفاده کنید. 

هنگامیکه مانیکور تا اینجا با موفقیت انجام شد مقداری روغن زیتون داخل آب ولرم بریزید و به آرامی اطراف ناخنها را مالش دهید. بعد از چند دقیقه دستان خود را کاملا خشک کرده و از کرم مرطوب کننده برای لطیف کردن و آبرسانی به ناخنها استفاده کنید. کار تمام است و میتوانید برای زیباتر شدن از لاک هم استفاده کنید ولی به دلایلی که در مطالب قبلی در رابطه با عوارض استفاده از لاکهای شیمیایی عنوان شد پیشنهاد میکنیم که این کار را انجام ندهید. 

مانیکور ناخن


 

 

مطالب مرتبط بیشتر ⇓