کنگر

کنگر

نامهای دیگر : خارزن- سلبین – خربع – حرشف-سرم – ربوله – کن


خواص کنگر

کنگر گیاهی خاردار با ساقه های ضخیم از کشور اتیوپی بوده و دارای طبع گرم- خشک است. این گیاه که به صورت خود رو در مناطق گرم و خشک در فصل بهار سبز میشود بسیار خوشمزه بوده و دارای ارزش دارویی و غذایی می باش. همچنین از کنگر در تهیه سوپ و خورش کنگر نیز استفاده میشود.

تاریخچه گیاه کنگر :این گیاه نخستین بار که کشف شد در کشور اتیوپی بود که بعد ها در بسیاری از نقاط دیگر جهان پرورش یافت.

کنگر برای بیماری های کلیوی به ویژه سنگ کلیه مفید است و کلیه و مجاری ادراری را شست و شو میدهد. کنگر برای تقویت سیستم هاضمه نیز مفید میباشد. این گیاه همچنین برای پاک سازی کبد کاربرد دارد و با تقویت غشاء سلول های کبدی به سلامتی آن کمک میکند. خاصیت گرم بودن کنگر باعث از بین رفتن نفخ میشود و افرادی که بر اثر مصرف خورشهای حاوی سبزیجات مختلف دچار نفخ می شوند می توانند بدون نگرانی از خورش کنگر استفاده کنند چون قاعدتا نفخ را از بین می برد.

خواص کنگر ماست

معمولا افرادی که طبع سرد دارند با مشکلات خواب مواجه هستند، خوردن ترکیب کنگر و ماست (کنگر را در ماست رنده کنید) برای این افراد خوابی با آرامش را به همراه خواهد داشت. کنگر به دلیل داشتن مقدار زیادی از پتاسیم باعث افزایش شادابی و تحرک میباشد همچنین فشار خون بالا را کاهش میدهد و از سکته مغزی نیز جلوگیری می نماید. مصرف کنگر خطر ابتلا به سرطان را نیز کاهش میدهد.

این گیاه را به شیوه های مختلفی میتوان مصرف کرد. ابتدا کنگر باید پاک شده و شسته شود سپس میتوان از آن خورش تهیه کرد یا در سوپ ریخت و حتی میتوان آن را در سالاد همراه با ماست و کاهو و کلم مصرف کرد. از دیگر خواص کنگر میتوان به اشتها آوری، ضد عفونی کنندگی و کمک به درمان دیابت و روماتیسم اشاره کرد. برگ های کنگر نیز به دلیل وجود مقادیر زیادی از سینارین سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون را کاهش میدهد.

خوردن کنگر به درمان کم خونی نیز کمک میکند. کنگر همچنین آنتی اکسیدان های زیادی دارد که به ویژه برای جلوگیری از سرطان پوست مفید هستند.

خوردن ماستی که کنگر درون آن قرار دارد همان طور که از ضرب المثل «کنگر خوردن و لنگر انداختن» برمی آید موجب سنگینی پلک ها و افزایش آرامش پیش از خواب فرد می شود.

 

جمع بندی خواص کنگر

دارای ویتامین E – دارای املاح زد- تصفیه خون – خلط آور – ضد بلغم و سود- سستی معده – زخم معده

خلط آور- ضد بلغم و سودا – قاعده آور- نفخ (تخم) – معده – زخم معده – درد معده – استسقاء – یرقان مزمن – لوزالمعده – با فشارخون (دانه آن) – افسردگی – دفع حشرات – التیام زخم خونریزی – خارش پوست – شیر افزا – اختلال جریان ریه – خوشبوکننده عرق (ضماد) – ورم عضلانی(ریشه) – خونریزی -نیروی جنسی – ورم ریه.

فلج – جذام – ورم مقعد(ریشه) – برص (ضماد) – دافع اخلاط خونی ۱۵۰ گرم ریشه آن ) – اسهال مزمن – کمردرد (تخم) – موخوره مالش تازه ه) – درد دندان (مضمضه جوشانده) – عطش (آب آن) – استفراغ – پیوست – نقرس (آب پز) – محرک جماع – زخم روده و اثنی عشر – سرماخوردگی – زیاد کننده ترشح غدد – مرض قند – زیبائی نوزاد – لاغری مثانه (تخم) – ضد سودا (تخم) – کلیه – سخت ادراری – سوزش ادرار (تخم) -مقوی ضعف کبد بخاطر مصرف زیاد الکل – طحال – سردرد – میگرن – کهیر – صفرا آور – خستگی – واریس – دریازدگی – بندآورنده خون (جوشانده و تنتور دانه).


خواص کنگر کوهی

به دلیل آنتی اکسیدان های موجود در آن در پیشگیری از سرطانها روده باریک و پوست بسیار موثر است. این گیاه بسیار نیروبخش و مقوی قلب است، برگهای این گیاه موجب کاهش چربی خون شده و به دلیل فیبر نامحلول، بسیار ملین و برای پایین آوردن قند خون بسیار سودمند. «استسینارین» موجود در عصاره برگ کنگر، باعث کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون می شود.


مضرات کنگر

مغز – زکام – زیاد کننده اسپرم؟ – وسواس – خشکی معده

 با تمام مزایایی که از این گیاه ذکر شد، مصرف برگ کنگر برای کودکان، زنان باردار و بیمارانی که به بیماری های شدید کبدی یا کلیوی دارند میتواند خطرناک باشد. همچنین افرادی که طبع گرم دارند بهتر است از مصرف بیش از حد کنگر خودداری کرده و آن را با ماست مصرف کنند.

مواد خوراکی با طبع گرم نظیر کنگر چنانچه در مصرف آنها زیاده روی شود (بخصوص کسانی که طبع گرم دارند) تولید صفرا را افزایش داده و حالاتی نظیر تهوع را بدنبال خواهد داشت.


مقالاتی از گیاهان دارویی


 

خورش کنگر

طرز تهیه خورش کنگر

۱- ابتدا گوشت را به مقداری زردچوبه آغشته کنید و در روغن سرخ نمایید.

۲- بعد از اینکه رنگ گوشت تغییر کرد مقداری آب جوش داخل ظرف گوشت بریزید و بگذارید تا گوشت با حرارت ملایم بپزد.

۳- کنگرها را هم در روغن داغ سرخ کنید و بعد از نیم پز شدن گوشت ،کنگرهای سرخ شده را به آن اضافه نمایید و روی حرارت ملایم قرار دهید گوشت و کنگر کنار هم پخته شوند و در حین پخت فلفل و نمک را هم به آنها اضافه کنید.

۴- رب گوجه فرنگی و آبغوره را هم به همراه غوره به خورشت اضافه کنید و در آخر پیاز داغ، دارچین و زعفران را  داخل خورشت بریزید و بعد از اینکه خورشت جا افتاد آن را از روی حرارت بردارید و در کنار برنج سفید سرو کنید.

مواد لازم : 

کنگر ۱ کیلوگرم
گوشت ماهیچه  نیم کیلو
پیاز داغ ۲ تا ۳ قاشق
آبغوره نصف پیمانه
رب گوجه  ۲ قاشق سوپ خوری
غوره  ½ پیمانه
زعفران و دارچین ….
نمک
زردچوبه
خورش کنگر

بازدیدها: 74

کنگر