بلوط

بلوط – از تیره پیاله داران

نامهای دیگر : دارمازی – سندان – شن (درخت آن) – قلابو – ثمرالفواء – عفصیج – بری


خواص بلوط 

ارزش غذایی و فواید بلوط

 الف- ارزش غذایی

۲۸٫۳۵ گرم مغز بلوط بلوط (خام) ۱۱۰ کالری ، ۷٫۹۱ گرم رطوبت ، ۱٫۷۴ گرم پروتئین، ۶٫۷۶ گرم چربی کل، ۰٫۳۸ گرم خاکستر و ۱۱٫۵۵ گرم کربوهیدرات تأمین می کند. این ماده ۱۹٫۵۶ درصد مس، ۳۱/۱۹ درصد چربی کل، ۴۸/۱۶ درصد منگنز، ۵/۱۱ درصد ویتامین B6، ۸۸/۸ درصد کربوهیدرات، ۲۵/۶ درصد فولات، ۸۴/۴ درصد ایزولوسین، ۴/۷۷ درصد تریپتوفان، ۶۴/۴ درصد والین ، ۲۹/۴ درصد تأمین می کند.

ب- فواید مغز بلوط برای سلامتی

در فرهنگ های اولیه، از بلوط به عنوان یک ماده غذایی حیاتی استفاده می شد. بذرها به طور گسترده ای در غذاهای مختلف توسط بومیان آمریکا و کره ای ها استفاده می شد. بلوط دارای مقدار زیادی تانن است که به دلیل آن طعم تلخ و ناخوشایندی پیدا میکند و به عنوان یک جایگزین مناسب برای قهوه نیز محسوب می شود. بلوط را می توان به صورت آرد درآورده و به شکل کلوچه و نان پخت. این میوه همچنین سرشار از کربوهیدرات، چربی، ویتامین ها و مواد معدنی است.

  1. پوست سالم

بلوط دارای خاصیت قابض است که به محافظت از پوست کمک می کند که باید برای آن تانن از دانه ها خارج شود. مغز بلوط باید بجوشد یا در آب خیسانده شود و باید آب غنی از تانن به صورت موضعی بر روی پوست قرار گیرد که به تسکین بثورات، سوختگی کمک می کند و روند بهبودی زخم ها و بریدگی ها، تسکین التهاب و همچنین سوختگی را تسریع می کند. کاربرد موضعی این آب به درمان دردها کمک می کند.

  1. کمک به هضم غذا

بلوط مقدار زیادی فیبر دارد که به تقویت سلامت هضم کمک می کند. فیبر در تنظیم حرکات روده کمک می کند و اسهال و یبوست را درمان می کند. این مورد برای افرادی که گرفتگی عضلات، حرکات غیرمنظم روده، نفخ و ناراحتی دستگاه گوارش دارند مفید است.

  1. جلوگیری از دیابت

بلوط به تنظیم سطح قند کمک می کند، از جهش مضر و همچنین غوطه وری از گلوکز که منجر به دیابت می شود جلوگیری می کند و همچنین آن را درمان می کند. این امر به دلیل وجود کربوهیدرات های پیچیده و محتوای فیبر امکان پذیر است.

  1. قلب سالم

بلوط بهترین انتخاب برای کسانی است که می خواهند چربی اضافی بدن را کاهش دهند. این ماده در مقایسه با چربی های اشباع شده پنج برابر چربی اشباع نشده دارد که به افزایش تعادل کلسترول کمک می کند و همچنین از تصلب شرایین و چاقی جلوگیری می کند.

  1. سطح انرژی

بلوط دارای مقدار زیادی کربوهیدرات پیچیده است که انرژی طولانی مدت را تأمین می نماید.

  1. استخوان های سالم

بلوط حاوی مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم و فسفر می باشد که به تقویت سلامت استخوان ها کمک کرده و همچنین از احتمال پوکی استخوان نیز جلوگیری می نماید. کلسیم مواد معدنی حیاتی است که برای تراکم استخوان ها ضروری می باشد، به مقدار کافی در این گیاه یافت می شود.

  1. فعالیت های متابولیکی

مغزهای بلوط اندازه کوچکی دارند؛ اما از ویتامین B مانند تیامین، نیاسین، ویتامین B12 و ریبوفلاوین برخوردار هستند. مصرف بلوط به تنظیم فرآیندهای آنزیم هایی که برای سلامتی ضروری هستند، کمک می کند.

  1. کمک به بهبودی

بلوط سرشار از محتوای پروتئین است که برای تولید سلول ها و بافت های جدید، حیاتی است و همچنین با تسریع روند بهبودی ناشی از بیماری یا جراحت، مناطق آسیب دیده را ترمیم می کند.



خواص بلوط بصورت فهرست وار

(طبع آن سرد و خشک است) – قابض – قلیائی کننده خون – استفراغ خونی – اسهال – اسهال خونی (پوست – برگ – میوه) – ترش کردن معده – تب (جوشانده پوست) رماتیسم – واریس (جوشانده برگ) – گلودرد (غرغره با جوشانده پوست) – زخم معده ( میوه رسیده) نیروی جنسی – گواتر (دم کرده پوست) * – خستگی (جوشانده پوست) – تنگی نفس – اخلاط خونی – زخم روده – سفیدی دندان (خاکستر چوب) – آکله (خاکستر چوب) – بی اختیاری ادرار (برگ) – قطره قطره آمدن ادرار – تکرار ادراری و شب ادراری (میوه آن با کندر و با روغن زیتون هر روز) *.

 ورم لوزه (جوشاندن و غرغره کردن) – زخم چرکی – واریس – اگزما – قاعدگی (تنظیم) – فیبروم رحم – مغذی – بواسیر – زخم جوش دهان – مسمومیت با فلزات و آلکالوئید (پوست) – التیام زخم (سوزانده برگ) * – کم خونی – رطوبت معده – ترک لب و دست – اسکوربوت – ترشحات سفید خانمها – تجمع آب در مفاصل (کمپرس جوشانده پوست) – تصلب شرائن – احساس گرمای ناگهانی – زرد زخم (جوشانده پوست بصورت استعمال خارجی) – خونریزی.


مضرات بلوط

سوء مزاج – قولنج (کولیت روده و معده (زیاده روی) – نفخ -سردرد – چاقی – زیاد کننده سودا – حلق و سینه – سمی (جوانه تازه) – زنان حامله (جوانه تازه) – سردرد- آمبولی (برگ)


مقالاتی از گیاهان دارویی


 

بلوط