علت نازک شدن پوست 

به طور کلی در حدود ۴۵ سالگی همه لایه های پوست از جمله اپیدرم و لایه زیر جلد به تدریج نازک می شود. این روند در پوست زنان بارزتر از مردان است. همچنین اتصالات موجدار بین اپیدرم و درم به تدریج پهن و لایه چربی زیر پوستی نازک تر می شود. فقدان لایه چربی در برخی نواحی مثل صورت دستها و ساق پا آشکارتر است. روند دژنراسیون و نازک شدن بافت هاآتروفی نامیده می شود .

مجموعه این تغییرات سبب ظهور چین و چروک و فقدان کشسانی پوست می‌گردد و از بین رفتن قدرت و ضخامت پوست سبب می‌شود که پوست و لایه زیر آن آسیب پذیرتر شود. با پیشرفت سن تمایلی به ایجاد خونریزی های موضعی به دنبال آسیب های جزئی ایجاد می شود که تمایل به ایجاد کبودی مشهور است چنین وضعیتی ناشی از نازک شدن پوست و شکنندگی زیاد عروق خونی است.

 

سایر تغییراتی که با افزایش سن در پوست ظاهر می شود :

۱_ پوست خشک تر می شود .

۲تغییراتی در رشد مو ایجاد می شود .

۳_تغییراتی در پیگمانتاسیون ایجاد می شود .

۴_غدد سباسه بزرگ می شوند .

 

خشکی پوست :

ناشی از کاهش تدریجی در فعالیت غده سباسه است که در زنان بعد از یائسگی و در مردان در سنین بالاتر آشکار می شود. سبوم تولید شده از غدد سباسه لایه چربی ظریفی روی سطح پوست تشکیل می‌دهند که همچون سدی از تبخیر آب از سطح پوست جلوگیری می کند، لذا کاهش تولید سبوم سبب خشکی بیشتر پوست می گردد و توانایی حفظ آب توسط پوست نیز کاهش می یابد. پوست های بسیار خشک در افراد مسن تر ممکن است سبب آزار فرد شود و خارش شدید ایجاد کند. 

 

پیری و پوست 

تغییرات زیر به طور طبیعی با گذشت زمان در تمام بخش های بدن صرف نظر از مدت زمانی که در معرض آفتاب بوده اند اتفاق می افتند و عبارتند از :

۱دژنراسیون رشته های الاستین 

۲_دژنراسیون رشته های کلاژن 

۳_نازک شدن پوست 

همگی ما با روند پیری پوست آشنا هستیم. جوانان که پوست صاف و انعطاف پذیری دارند نیز با گذشت زمان متوجه علائم پیری می‌شوند به وجود آمدن و عمیق شدن چین و چروک‌ها، ظهور لکه های پیری و شل شدن پوست، همه این تغییرات در لایه های پوست اتفاق می افتد و به شکل زیر طبقه بندی می شوند :

 

۱-تغییرات ناشی از روند طبیعی پیری 
پیری ناشی از پیری پوست و تظاهر طبیعی سن فرد است. ولی افرادی که سن یکسان دارند ممکن است جوانتر یا پیرتر از یکدیگر به نظر برسند و عوامل وراثتی تاثیر زیادی بر کیفیت پوست در گذشت زمان دارد. آمیزه‌ای از عوامل وراثتی در این امر موثرند. برای مثال: دوام طبیعی بیشتر در ساز و کار های هورمونی و این واقعیت که پوست کلفت تر کمتر چین و چروک بر میدارد.

۲- تغییرات ناشی از عوامل محیطی 
عامل اصلی محیطی اشعه آفتاب است. البته این تغییرات در مناطقی از بدن اتفاق می‌افتد که در معرض آفتاب قرار دارند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سرما و باد و آلودگی با آلاینده های محیطی مثل مه دود نیز موجب صدمات می‌شود که افزایش آنها به پوست نیز صدمه زده و باعث تشدید پیر پوستی میگردد.

چین و چروکهایی که به طور طبیعی در پیری تدریجی پوست اتفاق می‌افتد با قرار گرفتن در معرض آفتاب شدت می یابد. اگر قرار گرفتن در معرض آفتاب ادامه یابد الاستین تحلیل می رود. علائم پیری تقویمی( سنی) که به طور طبیعی با گذشت زمان ظهور می کند با پیری ناشی از نور آفتاب تفاوت دارد.

آرزوی داشتن پوستی با ظاهر جوان باعث شکل‌گیری طیف وسیعی از محصولات گوناگون می شود که با برچسب هایی چون
چون جلوگیری کننده از پیری پوست و از بین برنده چین و چروک به فروش می رسند ولی فقط بعضی از آنها از پشتوانه بیولوژیک برای ادعاهای خود برخوردارند.

 

مطالب مرتبط بیشتر ⇓

نازک شدن پوست